Retki Höyttisten kylään, 17.6.2017

Mieleenpainuva ja kotiseututuntemusta avartava retki kevään 2x-lehdessä esiteltyyn Höyttisten kylään tehtiin 32 osallistujan voimin 17.6.2017.

Asiantuntijoina retkellä olivat Kaarin Kurri ja Ritva Nummiora. Kaarin kertoi ensin yleisesti kylien syntymisen historiaa, talojen muodostumista ja niiden jakautumista pienempiin osiin. Osat saivat usein nimensä pääilmansuuntien mukaan riippuen niiden sijainnista päätaloon nähden – oli itä- ja länsitaloa, mutta myös ali-, keski- ja ylitaloa tai asukkaan nimen mukaan nimettyjä taloja. Naapuruston asukkaat tulivat kuulemaan esittelyä ja täydensivät sitä oman kokemuksensa ja tietämyksensä mukaan.

Koska autot ja muut kulkuneuvot parkkeerattiin Itätalon portin pieleen, aloitettiin tutustumalla siihen. Sekä Itätalo että lopussa mainittava Heinogård ovat saman suvun omistuksessa ja toimivat nykyään kesäasuntoina. Isäntäväki ei itse ollut paikalla, mutta taloihin päästiin myös sisälle. Suuret kiitokset heille ja puheenjohtajallemme Jaana Majatielle, joka avainten lisäksi oli saanut luvan kierrättää osallistujia sisätiloissa.

Retken kokoontumispaikka

Itätalon pihapiiriä

ja kuvia sisältä

Itätalosta siirryttiin Länsitalon vaiheisiin ja kun sitä esiteltiin, niin tulihan se riihitonttukin, Olli Aaltonen, ulos vastailemaan kysymyksiin.

Kaarin Kurri ja Olli Aaltonen

Retki jatkui alas kohti yhteisrantaa, mutta välillä oli kaksi pysähdystä. Ensimmäinen pysähdys tuli Majateiden aittarakennuksen kohdalla. Petri tarjosi kahvia ja Jaanan leipomia korvapuusteja. Mukava tauko, jonka aikana päästiin tutustumaan aitan lisäksi hyvin hoidettuun pihaan, pihalla olevaan kanalaan ja sauna-/uima-allasosastoon. Kahvituksen jälkeen Vaarila-nimisen talon emäntä kertoi talonsa vaiheista, korjaushankkeista ja talon päätymisestä heidän omistukseensa. Todella mielenkiintoinen ja kivasti esitetty tarina.

  Jaanan kanat                                                                ja uima-allas

Vaarilan talon emäntä Terttu Suvitie tarinoi

Rannalle kuljettaessa avautui näkymä Airiston suuntaan. Laiturit olivat kyläläisten yksityiskäytössä, varsinaista yleistä, kaikille avointa yhteislaituria ei enää ollut.

Kylän ranta laiturilta päin

Näkymä Airiston suuntaan

Rannalta noustiin takaisin tielle ja jatkettiin kohti saarten tunnusta, ikivanhaa Höyttisten suurta tammea. Sen vieressä sijaitsee Itätalosta ositusten ja lohkomisten kautta muodostunut Heinogård, joka oli retkemme päätepiste. Myös sinne päästiin ihastelemaan vanhaa herraskaista asumiskulttuuria.

Höyttisten tammen juurella

Kovasti on vanhus päässyt lahoamaan, mutta kestää vielä!

Heinogårdin aitta 

Kuva kalliotasanteelta päärakennukseen

Sisäkuvia 

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle