Kirjapiiri, 26.3.2024

Kirjapiirin kuukauden kirjana oli Anneli Kannon Haihtuneet, ensimmäinen osa hänen dekkaritrilogiastaan Näkijä. Odotukset olivat korkealla, koska Kannon edellinen teos Rottien pyhimys oli erittäin upea kirja. Nyt kuitenkin Kanto kirjoittaa ihan muuta.

Kirkkojärven kirkonkylään saapuu punatukkainen, nuorehko ja näyttävä nainen, joka ripustaa marketin ilmoitustaululle mainoksensa: Noora Näkijä Meedio. Yhteys henkimaailmaan ja vainajiin. Unien tulkintaa. Myös Tarotit. Tunnelukkojen avaus. Jo alkuteksti kertoo, minkälaiseen kylään näkijä saapuu, näyttävä saapuminen huomataan.  Näkijä asettuu asumaan kauan tyhjänä olleeseen rintamamiestaloon ja alkaa ennustaa sekä hoidella paikallisten traumoja. Pian hänen selvitettävänään on varsinainen mysteeri, lähes seitsemän vuotta aikaisemmin kadonneiden maalitehtaan johtajan ja kahden nuoren tytön kohtalot. Onko tapahtunut rikos ja kuka on syyllinen? Mihin he haihtuivat?

Kirkonkylän tunnelma on tunkkainen ja synkeä. Henkistä ilmapiiriä johtaa uskonlahko ja salaisuudet ovat pidettäviksi. Nuoret kuitenkin haluavat selvittää sisarustensa kohtalot ja uhmaten kirkonkylän kirjoittamattomia sääntöjä he lähestyvät näkijää, saaden valtaa pitävät takajaloilleen. Lopulta moni muukin saa näkijän palveluksia, kuka mihinkin ongelmaansa.

Kirjailija punoo tarinaa varsin uskottavasti – tällaista voisi jossakin ummehtuneessa pikkukylässä ollakin. Kirja pysytteli kuitenkin pintatason viihteenä ja sopii kilttien dekkareiden ystäville. Näkijä lukee ihmisiä, yhdistelee asioita, näkee yhteyksiä ja samalla tutkii Tarot-korttejaan – ei murhia, ampumista, tappelua. Oikein sopiva kirja, kun kaipaa kevyttä lukemista.  

     Pia

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle